ΤΟΞΟΤΗΣ


Πλανητικοί κυβερνήτες:
Δίας (2η ακτίνα)
Γη (3η ακτίνα)
Άρης (6η ακτίνα)

Ο Τοξότης είναι το σημείο προπαρασκευής για τον Αιγόκερω και σε κάποια αρχαία βιβλία ονομάζεται "ζώδιο της σιγής". Στα αρχαία μυστήρια ο νεόφυτος αδελφός έπρεπε να μείνει "εν σιγή", δεν του επιτρεπόταν να βαδίζει ή να μιλάει - έπρεπε να ζει, να εργάζεται και να παρατηρεί - γιατί κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο πέμπτο βασίλειο της φύσης, το πνευματικό βασίλειο, ή να ανέβει στο όρος του Αιγόκερω, αν δεν έχει περιορίσει την ομιλία και δεν έχει ελέγξει τη σκέψη του.

Αυτό είναι το μάθημα του Τοξότη. Περιορισμός της ομιλίας μέσω ελέγχου της σκέψης. Με αυτό θα ασχοληθούμε, γιατί όταν πάψουμε να χρησιμοποιούμε τις συνήθεις μορφές ομιλίας, όπως το κουτσομπολιό, στη συνέχεια να μάθουμε να περιορίζουμε την ομιλία για τα πνευματικά θέματα. Πρέπει να μάθουμε τι δεν πρέπει να λέμε για τη ζωή της ψυχής - πολλή φλυαρία για πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμοι.

Ορθή χρήση σκέψης, περιορισμός ομιλίας και συνακόλουθα αβλάβεια πάνω στο Φυσικό Πεδίο, καταλήγουν στην απελευθέρωση γιατί κρατούμεθα στην ανθρώπινη μονάδα (unit), είμαστε φυλακισμένοι στον πλανήτη, όχι από κάποιες εξωτερικές δυνάμεις που μας κρατούν εδώ, αλλά από αυτά που εμείς οι ίδιοι είπαμε και πράξαμε. Τη στιγμή που δεν θα έχουμε πια λαθεμένες σχέσεις με τους ανθρώπους μέσα από εκείνα που λέμε ή εκείνα τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν λεχθεί, τη στιγμή που σταματάμε να σκεπτόμαστε πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να έχουμε σκεφτεί για τους άλλους, τότε σιγά-σιγά τα δεσμά που μας κρατούν στην πλανητική ύπαρξη αποκόπτονται, ελευθερωνόμαστε και ανεβαίνουμε το βουνό, ως ο τράγος στον Αιγόκερω.
                                                                    Άθλοι του Ηρακλή, σ. 160-161

Στον Τοξότη, το πρώτο από τα μεγάλα συμπαντικά ζώδια, βλέπουμε την αλήθεια σαν σύνολο, όταν χρησιμοποιούμε τα βέλη της σκέψης σωστά. Θα πω, αυτό είναι για μένα η δική μου διατύπωσή της αλήθειας, επειδή με βοηθάει να ζήσω. Άλλοι όμιλοι χρησιμοποιούν άλλες ορολογίες και μόνο εφόσον Εγώ μπορώ να συλλάβω τον τρόπο που ο αδελφός μου ατενίζει την αλήθεια, είναι δυνατόν κι εγώ να έχω το όραμα. Όλες οι διάφορες αλήθειες σχηματίζουν μια Αλήθεια κι αυτό είναι που γίνεται αντιληπτό στον Τοξότη και δεν μπορείτε να περάσετε από την Πύλη στους πρόποδες του βουνού, αν δεν αντιληφθείτε ότι το μικρό σας κομματάκι της αλήθειας αποτελεί μέρος του ομαδικού μωσαϊκού.
                                                                        (Άθλοι του Ηρακλή, σ. 164)

Ο Τοξότης αρκετά περίεργα ονομάστηκε στάδιο της Χρυσαλλίδας - ο άνθρωπος δεν είναι ούτε αυτό ούτε το άλλο. Στη χρυσαλλίδα έχετε αυτήν την περίεργη τριπλότητα της κάμπιας, της χρυσαλλίδας και της πεταλούδας… Ό,τι γίνεται σε αυτό το στάδιο της χρυσαλλίδας είναι ένα πολύ μυστηριώδες γεγονός. Μας λένε ότι μέσα στο σκληρό κέλυφος της χρυσαλλίδας που κατασκεύασε η κάμπια, δεν υπάρχει τίποτε, παρά μόνο ένα ρευστό…

Αναλογιστείτε αυτό που συμβαίνει στη ζωή του ζηλωτή στον Τοξότη. Στο Σκορπιό συντρίφτηκαν τα πάντα. Όλα κατέστησαν ρευστά, γιατί ο Σκορπιός είναι αστρικό ζώδιο και το νερό είναι το σύμβολό του. Στο βίο του ζηλωτή της εποχής μας, δεν χρειάζεται να επεκταθώ πάνω σ’ αυτό, συντελέστηκε το ολοκληρωτικό γκρέμισμα των πάντων. Όπως μου είπε κάποιος, δεν του απέμεινε τίποτε άλλο να ζήσει, δεν υπάρχει τίποτα αρκετά ενδιαφέρον να ελκυστεί στη ζωή. Γιατί;

Γιατί είσαι ένας ζηλωτής, ένας μαθητής. Αυτή είναι η καλύτερη ένδειξη που μπορείτε να έχετε ως προς την κατάστασή σας πάνω στην κλίμακα της εξέλιξης. Το παν γκρεμίστηκε και το γνωρίζετε. Αλλά οι τρεις όψεις της θεότητας υπάρχουν ακόμη ρευστές. Και θα δουλέψουν και το πρότυπο υφίσταται. Η φάση της χρυσαλλίδας είναι ο Τοξότης. Είναι ενδιαφέρον να μεταφέρουμε τη συνέχεια της σκέψης ή της επίτευξης από το Σκορπιό, στη δύναμη και επιτυχία που αναπτύσσεται στον Τοξότη, γιατί είναι ένα ζώδιο δύναμης.

Ο αληθινός Τοξότης είναι ένα πολύ ισχυρό άτομο - ισχυρό γιατί είναι το ζώδιο της σιγής - ισχυρό γιατί είναι το ζώδιο της εστίασης και ο τελικός σκοπός φαίνεται για πρώτη φορά ξεκάθαρα - ισχυρό γιατί είναι η περίοδος που προηγείται της γέννησης του Χριστού.
                                                 Άθλοι του Ηρακλή, σ. 163-164

            Ο Τοξότης  μερικές φορές απεικονίζεται σαν ένας τοξότης πάνω σε σένα λευκό άλογο… Παλιά, την εποχή της Ατλαντίδας (από την περίοδο της οποίας κληρονομήσαμε ό,τι ξέρουμε για την αστρολογία), το ζώδιο συχνά απεικονιζόταν με τον Κένταυρο - το μυθικό ζώο που το μισό ήταν άνθρωπος και το άλλο μισό άλογο… Αυτό το αρχαιότερο ζώδιο του Κενταύρου συμβόλιζε την εξέλιξη και την ανάπτυξη της ανθρώπινης ψυχής, με τους ανθρώπινους στόχους της, τον εγωισμό της, την ταύτισή της με τη μορφή, την επιθυμία και τις εφέσεις της.
           
Ο Τοξότης πάνω στο άσπρο άλογο που είναι καθαρά ένα Αρειο σύμβολο γι' αυτό το ζώδιο, υποδηλώνει τον προσανατολισμό του ανθρώπου προς ένα συγκεκριμένο στόχο. Τώρα ο άνθρωπος δεν είναι τμήμα του αλόγου, αλλά είναι ελεύθερος από την ταύτιση μαζί του και αυτός είναι ο παράγοντας του ελέγχου…

Αξίζει να σημειώσετε ότι το αστρολογικό σύμβολο που χρησιμοποιείται τώρα γι αυτό το ζώδιο απεικονίζει απλώς το βέλος με ένα τμήμα του τόξου… Αυτό κυρίως επειδή η έμφαση ή η εστίαση της ανθρώπινης διαβίωσης δεν βασίζεται σήμερα πάνω στα αντικειμενικά εξωτερικά γεγονότα της ζωής στο φυσικό πεδίο, αλλά πάνω σε κάποια μορφή εσωτερικής εστίασης ή έμφασης, η οποία ποικίλλει, από τα πολλά στάδια της αστρικής και της συναισθηματικής φιλοδοξίας, ως την πνευματική έφεση, και από τις δραστηριότητες του κατώτερου νου που στρέφεται πάνω στο εγωιστικό ενδιαφέρον, μέχρι τη φώτιση του ίδιου νου μέσω της εστίασης πάνω στην ψυχή.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 175-176

Στον Τοξότη, η διανόηση που έχει αναπτυχθεί, χρησιμοποιηθεί και τελικά φωτιστεί, γίνεται ευαίσθητη σε έναν ακόμη ανώτερο τύπο νοητικής εμπειρίας, που τον ονομάζουμε ενορατική αντίληψη [περίληψη]. Εκεί καταφθάνουν αστραπές φωτός πάνω στα προβλήματα. Γίνεται ορατό ένα μακρινό, αλλά εφικτό για επίτευξη όραμα…. Δεν περπατά πια στο σκοτάδι, γιατί βλέπει τι έχει να κάνει και επομένως κάνει μια γοργή πρόοδο και ταξιδεύει "γρήγορα πάνω στο Δρόμο".
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 180-181

Τ Ο Ξ Ο Τ Η Σ - Πλανητικοί κυβερνήτες και Ακτινικές Επιρροές
Παραδοσιακός Κυβερνήτης  -    Δίας (2η Ακτίνα)
Εσωτερικός Κυβερνήτης       -    Γη (3η Ακτίνα)
Ιεραρχικός Κυβερνήτης        -     Άρης (6η Ακτίνα)
           
Ο κυβερνήτης του Τοξότη από την παραδοσιακή σκοπιά είναι ο Δίας και από τη σκοπιά της ατραπού της μαθητείας είναι η ίδια η Γη. Από τη σκοπιά των εμπλεκομένων Ιεραρχιών, αυτό το ζώδιο το κυβερνά ο Άρης (6η Ακτίνα).

Το πιο ενδιαφέρον γεγονός που προβάλλει, καθώς μελετάμε το Μεταβλητό Σταυρό συνολικά, σχετίζεται με τους κυβερνήτες και των τεσσάρων ζωδίων.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 184

Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε πιο λεπτομερή ανάλυση των πολλών ενεργειών που διαχύνονται μέσα από το μαθητή καθώς φθάνει στα τελικά στάδια πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό, καθώς στον Τοξότη φθάνει στην απόφαση "να κατευθύνει τα βήματά του σε έναν άλλο τρόπο ζωής και με φλογερή αποφασιστικότητα να ανέβει σε έναν άλλο Σταυρό", όπως το θέτει το Αρχαίο Σχόλιο. Μπορώ να υποδείξω μόνο τις παρακάτω ακτινικές δυνάμεις που διαχύνονται στον άνθρωπο μέσα από τους παρακάτω πλανήτες:
Εξωτερικοί     
Ερμής              4η Ακτίνα         Αρμονία μέσω Διαμάχης
Δίας                 2η Ακτίνα         Αγάπη-Σοφία

Εσωτερικοί     
Αφροδίτη        5η Ακτίνα         Συγκεκριμένη Επιστήμη. Νους.
Σελήνη            4η Ακτίνα         Αρμονία μέσω Διαμάχης
Γη                    3η Ακτίνα         Ενεργός Νοημοσύνη.
Πλούτων         1η Ακτίνα         Καταστροφική Όψη.

Ιεραρχικός       
Άρης                6η Ακτίνα         Αφοσίωση. Πόλεμος για το θάνατο
                                                  της προσωπικότητας ή της μορφής.

[Επεξηγηματική σημείωση του συντάκτη: Ο ζηλωτής που κινείται στο κέντρο του Μεταβλητού Σταυρού αποβαίνει βαθμιαία δεκτικός στους πλανητικούς κυβερνήτες και των τεσσάρων ζωδίων
 Δίδυμοι (Ερμής, Αφροδίτη και Γη)
Παρθένος (Ερμής, Σελήνη και Δίας)
Τοξότης (Δίας, Γη και Άρης)
Ιχθείς (Δίας και Πλούτων).]

Μια ανάλυση θα δείξει ότι οι "δυνάμεις της διαμάχης" είναι πανίσχυρες σ' αυτό το ζώδιο, κυρίως στη ζωή του μαθητή. Η αρμονία μέσα από Διαμάχη είναι ακατάπαυστα δραστική και εμφανίζεται τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις εσωτερικές αποδόσεις. Η καταστροφική όψη της πρώτης ακτίνας, που εστιάζεται στον Πλούτωνα, φέρνει αλλαγή, σκοτάδι και θάνατο. Σε αυτή την ένταση και τη δημιουργικότητα του Πλούτωνα πρέπει να προστεθεί η πανίσχυρη και δυναμική ενέργεια του πλανήτη Άρη. Αυτό φέρνει ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια καθώς και το άτομο, κάτω από το νόμο της διαμάχης, που αυτή τη φορά βασίζεται πάνω στην έκτη ακτίνα της αφοσίωσης, σε ένα ιδανικό ανώτερο ή κατώτερο.

Ολα αυτά επιδρούν στο άτομο που γεννήθηκε στο ζώδιο του τοξότη, καθώς και πάνω στην τέταρτη Δημιουργική Ιεραρχία ως σύνολο. Αυτό, μπορείτε να το αντιληφθείτε και μόνοι σας, επιφέρει μια τρομακτική κατάσταση και οι δυνάμεις που επιδρούν πάνω στο μαθητή έχουν μια πανίσχυρη φύση – στο βαθμό που ο μηχανισμός της επίγνωσης είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν διαρκώς σε όλα τα ζώδια, αλλά η ανταποκριτικότητα και η ευαισθησία στην κρούση τους εξαρτάται από τη φύση του μηχανισμού ανταπόκρισης. Συλλογιστείτε πάνω σε αυτή τη σκέψη, γιατί αυτή η ευαισθησία χαρακτηρίζει τη διαφορά ανάμεσα στο μαθητή και το μέσο άνθρωπο.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 187-188

Πάνω στο συνηθισμένο τροχό της ζωής ο άνθρωπος που γεννήθηκε σε αυτό το ζώδιο ή που έχει ωροσκόπο σε αυτό το ζώδιο θα επηρεάζεται απ' αυτό που οι ινδικές γραφές αναφέρουν ως κάμα-μάνας, που μεταφράζεται ανεπαρκώς σαν επιθυμία-νους. Αυτή η διπλή δύναμη ελέγχει και επηρεάζει τη ζωή. Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης η εστίασή του είναι πάνω στην επιθυμία και στην ικανοποίηση της επιθυμίας. Στα επόμενα στάδια της αγνής ανάπτυξης της προσωπικότητας η εστίαση είναι πάνω στον έλεγχο της επιθυμίας από το νου. Ο κυριότερος στόχος αυτή τη στιγμή είναι η νοήμων χρήση όλων των δυνάμεων που θα επιφέρουν μια επαρκή ικανοποίηση της επιθυμίας, η οποία πολύ συχνά είναι σε αυτή την περίπτωση, μόνο φιλοδοξία να φθάσει κάποιο στόχο ή να πετύχει κάποιο σκοπό. Αυτή η διαδικασία της ικανοποίησης της προσωπικότητας γίνεται πάνω στο συνηθισμένο τροχό.

Πάνω στον αντεστραμμένο τροχό ο στόχος είναι η έκφραση της αγάπης σοφίας κι αυτή αναπτύσσεται πάντοτε με ανιδιοτέλεια και είναι αφιερωμένη πάνω στο καλό του συνόλου και όχι στην ικανοποίηση του ατόμου.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 190-191

Πολικά Αντίθετα: Τοξότης - Δίδυμοι

Τοξότης-Δίδυμοι - Το αποτέλεσμα της σχέσης αυτού του ζεύγους αντιθέτων είναι ότι υπάρχει μια εστιασμένη προσπάθεια της ψυχής, μια πνευματικά κατευθυνόμενη δραστηριότητα και μια καταδειγμένη ετοιμότητα για μύηση. Υπάρχει η μείωση της δύναμης της μορφής και η αύξηση της ζωής της ψυχής.
[Για το Μαθητή και το Μυημένο πάνω
 στον Τροχό που γυρνά αριστερόστροφα]
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 339

Δίδυμοι-Τοξότης - Ρευστή αλληλεπίδραση και αστάθεια που οδηγεί στην εστίαση και την αποφασιστικότητα της προσωπικότητας. Ο άνθρωπος είναι αυστηρά αφοσιωμένος στην επίτευξη της προσωπικότητας. Η τριπλή κατώτερη φύση, ενοποιημένη και κατευθυνόμενη ελέγχει κάθε δραστηριότητα.
[Για τη συνηθισμένη ανθρωπότητα
 στον Τροχό που γυρνά δεξιόστροφα]
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 338


ΤΟΞΟΤΗΣ - Βασικοί Τόνοι

1. Η λέξη της προσωπικότητας:
"Και ο Λόγος είπε: Ας αναζητηθεί τροφή".

2. Η λέξη της ψυχής:
"Βλέπω το στόχο. Φθάνω το στόχο και τότε βλέπω έναν άλλο".

Η προσταγή στον άνθρωπο πάνω στον παραδοσιακό τροχό είναι η εξής:
"Και ο Λόγος είπε: "Ας αναζητηθεί τροφή".

Για τον άνθρωπο πάνω στον αντεστραμμένο τροχό εκφωνείται ο Λόγος:
"Βλέπω το στόχο. Φθάνω το στόχο και τότε βλέπω έναν άλλο".

Είθε οι λέξεις αυτής της τελικής παραίνεσης προς το μαθητή να μεταδώσουν νόημα στην καρδιά και στο νου.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 193




    (Τα αναφερόμενα βιβλία είναι της Αλίκη Μπέιλη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου